Chirunning leren? Kwestie van kleine stapjes!

Chirunning leren is een langdurig proces. Beginner of aankomend instructeur: het is hard werken om in kleine stapjes beter te worden. Zo bezien is de manier waarop je de techniek van Chirunning traint een schoolvoorbeeld van deliberate practice zoals Anders Ericsson in zijn boek “Piek” heeft beschreven.

Nooit is in onderzoek bewezen dat mensen geboren worden met talenten. Vanuit die gedachte kun je dus alles leren. Alleen: het gaat niet vanzelf! Een dankbaar voorbeeld dat Ericsson hanteert is hoe een kind leert viool te spelen. Voordat er een virtuoos op het podium de tranen van zijn gemotiveerde ouders op de eerste rij doet vloeien zijn er minstens 10.000 uren keihard trainen aan vooraf gegaan.

Aan de manier van trainen van Ericsson, deliberate practice (DB) zijn wel wat voorwaarden verbonden. DB werkt alleen als er een gestandaardiseerde en bewezen methodiek aan ten grondslag ligt. Een trainingsmethode die opgedeeld wordt in kleine volgorderlijke leerstapjes. Kleine stapjes die eindeloos dagelijks getraind worden onder de aandachtige maar vooral uiterst deskundige leiding van een leraar die de leerling direct corrigeert en aanspoort opnieuw te beginnen. Alleen als de motivatie van zowel leerling als leraar maximaal en onvoorwaardelijk is, zal het proces uiteindelijk een topviolist opleveren. Er zijn maar weinig mensen zijn een dergelijke motivatie kunnen koppelen aan een enorme inspanning. Daarom zijn er maar weinig top-violisten en gelukkig veel meer prima muziekleraren!

Afgelopen weekend trainden wij ons in de CHIrunning techniek met een DB aanpak. Aan de hand van een gecertificeerd script werkten de aankomende instructeurs in twee dagen aan hun techniek én hun lesvaardigheden. Met directe feed-back tijdens de oefeningen om vervolgens kijkend naar de video’s om samen met de master-instructor te ontdekken op welke onderdelen er nog winst te behalen valt.
Maar twee dagen en 12 uur leverden naast een hele hoop kennis en plezier ook de gewenste kleine progressie op!

Chirunning leren doe je vooral voor je plezier. Oefenen voelt soms ongemakkelijk omdat je fouten maakt. Maar leren zonder fouten maken kan niet. Door veel te proberen zie en voel je vooruitgang. Voor ons niet het resultaat maar het proces het belangrijkst. Door kleine stapjes te maken voorkom je de blessures die hardlopers vaak lange tijd aan de kant houden. 

Wil je meer weten of trainingen en workshops? Stuur een mail naar andre@jaja-eyeopeners.nl of bel André 0646511373

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *