Beweging en rust: burnout buiten de deur

Ik las een mooi artikel in Knack over hoe de Zweden door beweging en rust de burnout buiten de deur houden. Ze gaan op de koffie bij Kairos. Huh? Koffie bij Kairos? 
Ja, dat vraagt even wat uitleg.
Eerst de Zweedse koffie maar. Vaste prik in de dagindeling van de doorsnee Zweedse werknemer is ‘fika’, het moment van rust op de dag met taart en koffie. Neen, geen belerende uitspraken over de taart: het gaat om het moment van rust. Twee of drie keer per dag laten Zweden alles uit de handen vallen en nemen het moment om even te laten bezinken waar ze mee bezig zijn of waar het naar toe moet. Geen telefoon, geen babbel. Geen mail, geen klagende klant. Rust. Als er rust is komt er ruimte voor de mooiste ideeën.
Persoonlijk heb ik dat moment als ik starend naar de vlieg in de pisbak mijn koffie weer loos. Het principe blijft hetzelfde.
Kairos, de zoon van Chronos (vadertje van de lineaire tijd) was de gevleugelde god van het moment van bezinning en besef. Als je alert en snel genoeg was kon je hem bij zijn kuif vatten en daarmee de tijd stilzetten: een mega AHA moment of een vlaag van herkenning, goed voor een mooie glimlach van voldoening. Was je niet snel genoeg dat greep je mis: Kairos was met zijn kaalgeschoren hoofd een skin head avant la lettre.
Zou Kairos voor de verleiding van een cappuccino voor de Zweden een beetje gas teruggenomen hebben?

Rust nemen maakt ruimte in je hoofd voor reflectie. Door beweging en rust  te combineren, sla je twee vliegen in één klap. Uitproberen? Maak dan een afspraak met een kop koffie. Bel 0646511373 of stuur een mail naar jajaeyeopeners@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *