Zuurstofwinst, minder adem halen is beter

Wij halen allemaal veel te veel adem! Dat is de boodschap van ZuurstofWinst het laatste boek van Marion Meesters, bekend van Chirunning Nederland,. Zij vertaalde een dik boekwerk van Patrick McKeown, The Oxygin Advantage, waarmee zijn door talloze onderzoeken gestaafde methode en oefeningen toegankelijk werden voor de gemiddelde Nederlandse sporter

Veel sporters lopen met open mond om te ademen. Dat is vreemd, zegt Meesters, want bijna alle dieren ademen ook bij grote snelheid door hun neus. Logisch, want je mond is om te eten en adem halen doe je door je neus. Uitgebreid staat het boek stil bij de voordelen van de neusademhaling (warmer, vochtiger, schoner is de lucht die je inademt). Maar het werkelijke geheim zit in twee andere processen.
Bij inademing komt de lucht  met daarin zuurstof in de longen waar het via de longblaasjes in het bloed komt. Samen met de zuurstof komt er ook koolzuur binnen. Juist dat koolzuur in het bloed zorgt voor een maximale zuurstof opname van het bloed naar de cellen van spieren en organen. Het is dus zaak om niet te veel in- maar vooral niet te veel koolzuur uit te ademen.

Om dat te leren staat het boek vol  eigenlijk eenvoudige oefeningen. Er is zelfs een oefening bij waarmee het effect van een hoogtestage bereikt kan worden. Gewoon voor thuis zonder de aan deze training verbonden hoge kosten. Ook hier geldt: less is more. Voor hen die de oefeningen liever onder begeleiding doen, geeft Marion Meesters ook trainingen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *